Bosh, co za ludzie...;)

Temat: Za dawnych czasow
Protz napisał: Babcia kupowala swinie, przyjezdzal rzeznik i robil z niej wedliny, dziadek mial w ogrodzie taki piec do wedzenia.. Weź mnie nie drzaźnij... W latach kryzysu matka na każde święta ... roboty kielbase i kaszanke w lodówce.   :) Hm, już za wczesnej "demokracji" mieliśmy taką "babę na wsi"... mięso mięsem, ale jej jeszcze gorąca, przynoszona prosto z wędzarni, kaszana i kiełbasa ... było lepiej ?? ;) Teraz cała ta konfekcja jedno goowno smakowo. A śliwki i paprykę do marynowania oraz świeże jajka w zaprzyjaźnionym warzywniaku u siebie na wsi dzień wcześniej zamawiam i...
Źródło: topranking.pl/1179/za,dawnych,czasow.php



Temat: Gdzie mistrz?
przyprawami o egzotycznie brzmiących nazwach: tahini, skordalia, taramosalata, talattouri, podawane z pysznym wiejskim chlebem. Odważnie spróbowałam ośmiorniczki w czerwonym winie, a w rybnej tawernie w Larnace rozmaicie przyrządzanych ryb: smażonych wędzonych, gotowanych. Rozkoszny smak ma halloumi - tutejszy wędzony, dość słony ser wyrabiany z koziego mleka. Potem keftedes - mięsne kuleczki, loukanika - wędzone cypryjskie kiełbaski i kawałki wieprzowiny. Do tego cypryjskie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,27,71602666,71602666,Gdzie_mistrz_.html


Temat: Grillowanie - szaszłyki, warzywka.....
ostatnio moim przebojem są szaszłyki z warzyw - cukinia, kabaczej, cebula, pomidory, papryka w 2 kolorach i kurki lub pieczarki. Czasem przekładam jeszcze cieniutkimi plasterkami boczku albo wędzonki. Cukinie i kabaczka ... plastry albo połowki, czasem z serem. Na deser jabłkka upieczone w folii, nadziewane konfiturą z róży albo jeżynami. A z mięs najabrdziej lubimy szaszłyki z cielęciny (mięso w kostkę przekładane papryką, ... trzeba długo marynować. Schab, jeśli uda się go nie wysuszyć jest pyszny. Pieczemy też łososia posamrowanego oliwką ale z pestek winogron - bo extra vergine ma moim zdaniem za ostry smak....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,7914311,7914311,Grillowanie_szaszlyki_warzywka_.html


Temat: mięsa-jak marynować
podam ci przepis na marynatę szynki do wędzenia. 2 litry wody zagotować ostudzić, 10 dkg soli rozpuścic w tej wodzie, 1 płaska łyżka saletry, 2 łyżeczki cukru mięso marynować 10-12 dni...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9710854,9710854,miesa_jak_marynowac.html


Temat: Semiwegetarianizm vs. witarianizm
Nie liczy się tylko ilość ale i jakość. Ale człowiek w miarę rozwoju inteligencji nauczył się PRZYRZĄDZAĆ potrawy (piec, gotować, wędzić, smażyć, marynować). Ale ja też czasem lubię zjeść potrawy surowe: owoce, warzywa, soki, a z mięs: tatara, carpaccio (także z kaczki), a z ryb sushi, sashimi oraz tatara z ryb. Ale do "grzesznego" jedzenia mięsa nikogo nie zachęcam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,353,12467836,12467836,Semiwegetarianizm_vs_witarianizm.html


Temat: Gdzie tak smaczne wędliny jak w Krakowskim Kredens
Dlaczego podejrzane jak się "trzyma" w lodówce dwa tygodnie i nic sie nie dzieje? Moi teściowie sami robią szynki (to jest marynują, wędzą itp), tak szynka może leżeć hmm nie wiem dopóki nie zjemy. Tylko obsycha i NIC się więcej nie dzieje. To prawidłowa obróbka mięsa, a nie konserwanty dają taki efekt.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,103448904,103448904,Gdzie_tak_smaczne_wedliny_jak_w_Krakowskim_Kredens.html


Temat: co to jest szołdra?
Niesamowicie uczenie to wszystko wygląda. Nie jestem taka pewna, czy rosolenie mięsa, sodry, spyrki i sadła na korycie po świniobicu przed wędzeniem to to samo, co marynowanie i peklowanie. Wydaje mi się, że nie. Nie używa się do tego ani octu (jak przy marynacie), ani żadnych azotanów (jak przy peklowaniu). marynować: konserwować w occie z dodatkiem przypraw smakowych i korzeni; przyrządzać marynatę; peklować: konserwować mięso w roztworze soli kuchennej z saletrą i przyprawami; Na Orawie jest także szołdra w odmianie siondra oraz związane z tym słowa rosolić, rosół (zob. Słownik gwary orawskiej J....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14682,14876651,14876651,co_to_jest_szoldra_.html


Temat: Książka Kucharska 2
Na powidła jeszcze za wcześnie. Śliwki muszą byc po pierwszych przymrozkach. Wtedy prawie nie potrzeba cukru. Mam też dostawcę suszonych i wędzonych. To dopiero pycha. Suszone najlepsze do "raczków staropolskich" a wędzone do mięs. Nie ma to jak polskie śliwki, kalifornijskie do pięt im nie dorastają. Przesłodzona mazia. A co u Was na froncie grzybicy i śliwowicy? PS "Łącką" śliwowicę też nastawię...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14722,46888824,46888824,Ksiazka_Kucharska_2.html


Temat: Ciąża a....śledzie i inne ryby
... można.Nie można ,oprócz ewidentnie surowego mięsa, wędlin wędzonych na zimno(tak jak piszesz np polędwicy łososiowej),kiełbasy suszonej ,śledzi marynowanych ani solonych,łososia wędzonego,paluszków krabowych.Mięso,ryby ,jajka można jeść tylko po obróbce cieplnej.Mięso,które było takiej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,103351302,103351302,Ciaza_a_sledzie_i_inne_ryby.html


Temat: Wolno jeść???
Szlaban na surowiznę W okresie ciąży najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, np. tatara z łososia, sushi z ryb, surowego mięsa marynowanego w solance, np. śledzi, a także ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Surowe mięso ryb może być także źródłem pasożytów. Lepiej także na czas ciąży zrezygnować z owoców morza;...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,106054781,106054781,Wolno_jesc_.html


Temat: Czego nie mozna jesc w ciazy?
morza, surowego miesa marynowanego w solance, np. sledzi, a takze ryb wedzonych na zimno. Moga one zawierac bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes. Surowe mieso ryb moze byc takze zrodlem pasozytow. Lepszym...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1144,96478579,96478579,Czego_nie_mozna_jesc_w_ciazy_.html


Temat: Nie jecie wedlin chamy! [press]
... dawna określony produkt, który zawiera określony gatunek mięsa i obrabiany jest w określony sposób (peklowanie, marynowanie, wędzenie). Przy czym peklowanie i marynowanie odbywało się przy użyciu substancji naturalnych, wędzenie prawdziwym dymem...
Źródło: topranking.pl/1745/nie,jecie,wedlin,chamy,press.php


Temat: drożdzaki w ograniźmie, jak się tego pozbyć?
wędzonki) - alkoholu, słodzonych napoi (coca-cola, fanta, sprite, kubuś, actimel....) - malin, winogron Za to powinno się jeść: - ser biały, jogurt naturalny, ZSIADŁE MLEKO, kefiry, maślanki, śmietanę - jaja kurze (żółtka) - mięsa różne (kurczaki, indyk, baranina, dziczyzna, królik, gołąbek, wołowina, wieprzowina) - ryż, soja, kasza gryczana, jaglana, proso, płatki owsiane, kukurydza, chleb żytni na zakwasie - ziemniaki, frytki na świeżym...
Źródło: topranking.pl/1851/60,drozdzaki,w,ogranizmie,jak,sie,tego,pozbyc.php


Temat: menu weselne
ĆWIKŁA,OGÓRKI MARYNOWANE DESERY TARTALETKI ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI I PISTACJAMI PANNA COTTA Z SOSEM OWOCOWYM BABKA MIGDAŁOWA Z BAKALIAMI ŚWIEŻE OWOCE TORT ŻUR NA BOROWIKACH Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,619,33307151,33307151,menu_weselne.html


Temat: Najdziwniejsze dania Europy
i kamieniami na blisko 2 miesiące. Następnie się je wędzi i suszy.(...)sprzedawany jest w małych słoiczkach (...) zapach jest nie do zniesienia: przewaga amoniaku sprawia,że może nam się wydawać, że znaleźliśmy ... w celu pozbycia się włosów, następnie gotowany lub marynowany w całości, razem z nosem i oczami.(...) Sursadir hrutspungar to kolejny islandzki smakołyk: wedzone baranie jądra, mniej może popularne niż hiszpańskie criadillas...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,26998968,26998968,Najdziwniejsze_dania_Europy.html


Temat: dobra ryba
Ryba rybie nierówna... Zbyt szeroko zadane pytanie... To jak: podajcie przepis na mięso lub podajcie przepis na warzywa. :) Określ jakie ryby jadasz. Bo na surowo, gotowanie, wędzenie czy marynowanie w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99437660,99437660,dobra_ryba.html


Temat: mieso surowe marynowane .........
mieso surowe marynowane ......... Ja marynuje mieso ale do wędzenia!!! pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,32804214,32804214,mieso_surowe_marynowane_.html


Temat: 50-latki na Forum
... wedzis sie ryba i gotuja flaki:))) Mieso sie marynuje do jutrzejszego wedzenia, galareta z nozek po czesci gotowa, a wypieki odbeda sie jutro. Napitki tez jakowes sie znajda:))) Jesli pogoda dopisze,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,55,46480364,46480364,50_latki_na_Forum.html


Temat: co na obiad dzis?
Ja wedze sam,ale tylko szynke,tz.kupuje mieso z lopatki albo udo marynuje pare dni a potem,mam taka malutka wedzarke{wiekszy gril} i wedze,przypomina mi to wedzenie na wsi w kraju,miesko pachnie dymem,aaach.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,131,23648816,23648816,co_na_obiad_dzis_.html


Temat: Nie jecie wedlin chamy! [press]
... (jak choćby witaminy). określony sposób (peklowanie, marynowanie, wędzenie). Przy czym peklowanie i marynowanie odbywało się przy użyciu substancji naturalnych Znanych obecnie jako E249, E252 i E260. Pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1745/nie,jecie,wedlin,chamy,press.php


Temat: Nie jecie wedlin chamy! [press]
Tak? Jesteś pewien, że wyprodukujesz kełbasę bez użycia soli kuchennej albo zapeklujesz mięso bez użycia saletry? Jakoś nie spotkałem się jeszcze z taką praktyką. Poza tym, tacy Chińczycy stosują wzmacniacze smaku ... dla organizmu. | określony sposób (peklowanie, marynowanie, wędzenie). Przy czym | peklowanie i marynowanie odbywało się przy użyciu substancji | naturalnych Znanych obecnie jako E249, E252 i E260. Nie no spokojnie....
Źródło: topranking.pl/1745/nie,jecie,wedlin,chamy,press.php


Temat: POZNAJMY SIĘ - co Wy na to?
pod serem monzarella, oraz roladki z ryby sola, wspaniale rowniez wychodzi mi wedzenie lososia. napój bez%: woda mineralna lub gazowana z cytryna, soki swiezo wyciskane z owocow i warzyw, maslanka, mleko, ... wzrok, niepewny chod} czego nie lubie: golonki i tlustych mies, baraniny, niektorych podrobow, karpia, malzy , skalopsow, kalmarow, cilantro (brrr paszkustfo!!!! tutaj odkrylam ze po polsku to brzmi kolendra), kopru w ... i langusty, slimaki marynowane lub z maslem czosnkowym, drob w wiekszosci potraw z wyjatkiem kuchni chinskiej z tzw. deep friedczyli maltretowane w glebokim oleju, jak wieprzowina to poledwica, wolowina najchetniej w tatarze lub zrazach,flaczki - mniam, sledziki w kazdej postaci, wiekszosc warzyw wlaczajac to szpinak i buraczki, wszystkie owoce,grzyby rozmaitych kuchni, z przypraw szczegolnie koperek i majeranek, duzo czosnku,do mies koniecznie chrzan...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,11610780,11610780,POZNAJMY_SIE_co_Wy_na_to_.html


Temat: Moje urodzinowe menu - pomozecie?
grubo mielony. Mieso zesmaz, podlej winem ok. 3/4 szklanki i poddus. Nastepnie wrzuc kapuste i dodaj przyprawy. Zalej woda z grzybow i dodaj grzyby. Sliwki mozesz dac jak kapusta juz troche ... gotowac troszke codziennie. Pierwszego dnia gotujesz przez ok. 3 godz az kapusta i mieso beda miekkie, czasem mozna dluzej. Do bigosu pasuje kazde mieso, byle niezbyt chude, mozna dac troche boczku lub wedzonki. Im dluzej w tygodniu odgrzewany i gotowany tym staje sie lepszy. No i na za tydzien bedzie przepyszny. Wina dolewaj jak, np. woda bedzie odparowywac, nie musi to byc...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,16937229,16937229,Moje_urodzinowe_menu_pomozecie_.html


Temat: kuchnia
(mieszam z dziczyzna okolicznie upolowana(bazant, krolik) Podobnie z miesem wolowym np: wywar na zupe na juz czy do mrozenia, mieso na nadzienie. Warzywa w sezonie (fasolka, bob, kabaczek, kalafiory itd )-robie ... albo upieczona w calosci i obrana- tak by mozna pozniej tylko dodac do miesa np. Zamawiajac swinie czy dziczyzne, porcjuje, robimy kielbaski takie do pieczenia, miesne czy mieso z dodatkiem porow ... czy od znajomego ktory lubi lowic ale za rybami nie przepada ;-P ), mrozone mleko, chleb na zapas, ziola, grzyby, wodorosty , wypieki niektore itd Przy okazji wedzenia, mez wedzi tez ... sa latwe i szybkie w przygotowaniu. Zapas oleju, fasoli i innych straczkowych suszonych. Pomidory w puszkach w czystej postaci- swietne na zupe, do sosow, do spagetti. Sosy pomidorowe, kechup zawekowany. Marynowane ... na 2 fronty czyli np przy okazji pieczenia chleba wstawiam do piekarnika tez mieso na pieczen i jest gotowe na kolacje czy na nastepny dzien. Zawsze mam w domu jakas opcje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16714,90461170,90461170,kuchnia.html


Temat: porady na temat ryb
Karp - należy do najpopularniejszych ryb goszczących na naszych stołach. Za najsmaczniejszego uchodzi hodowlany karp królewski. Ma żółtoróżowe, delikatne mięso, dość tłuste, soczyste, o grubych, łatwych do usunięcia ościach. Może mieć ... z gatunku drapieżnych, droga. Ponieważ żywi się innymi rybami, jej mięso nie ma „szlamowego” posmaku, charakterystycznego dla gatunków żerujących w mule. Mięso jest suche, białe i chude, ma jednak sporo ości. ... smażyć. Znakomicie smakuje przyrządzona po żydowsku (w cebuli i jarzynach). Tołpyga – duża (ok. 2 kg), tania ryba, mięso ma posmak mocno tranowy. Ceniona ze względu na zalety dietetyczne: dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Smaczna na ciepło i po uwędzeniu. Sum – duża ryba (2 – 4 kg), droga. Nie ma ości międzymięśniowych. Białe mięso młodych ryb jest bardzo smaczne. Starsze sztuki mają twarde i bardziej tłuste mięso o intensywnym zapachu mułu. Sumy świetnie nadają się na zupę, dobre do duszenia, pieczenia na ruszcie, smażenia i wędzenia. Lin – w handlu dostępne sztuki po ok. 25 dag (dorosłe ryby). Ma smaczne białe, delikatne mięso, ale jest ościsty, a skóra jest bardzo ośluzowana, wymaga starannego oczyszczenia. Najlepiej smakuje gotowany lub smażony. Amur – dostępna w handlu waży od 1 do 2 kg. Ryba podobna do karpia, tylko mniej otłuszczona. Ma białe, soczyste, średniościste mięso. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i marynowania. Świetny w galarecie i przyrządzony po żydowsku. Karaś – smaczna mała ryba (dostępna w handlu waży ok. 30 dag), ma białe, chude, średnioościste mięso o lekko słodkawym posmaku. Jest tani. Bardzo smaczne są karasie smażone, po czym wkładane do słoików i marynowane w occie. Można je też piec i gotować oraz zapiekać w śmietanie; Miętus - ma białe chude mięso prawie bez ości. Jego tłusta ... - ma białe chude mięso z niedużą ilością ości. Najlepszy jest smażony lub pieczony z dodatkiem czosnku; Pstrąg - ma bladoróżowe chude mięso, delikatne w smaku i niezbyt ościste. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania, wędzenia i marynowania. Pstrąga często przyrządza się w galarecie, w śmietanie lub na niebiesko; Sandacz - ma białe mięso – delikatne, soczyste, niezbyt tłuste i prawie bez ości. Najlepiej smakuje gotowany i w galarecie z dodatkiem ostrych sosów; Węgorz - ma białe, delikatne i soczyste mięso, prawie bez ości. Jest jednak tłusta i ciężkostrawna. Krew węgorza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,34485,33672583,33672583,porady_na_temat_ryb.html


Temat: Kulinarne dziwactwa PRL-u
... banany, pomarańcze, gruszki i brzoskwinie. Ananasa świeżego ja widywałam tylko na obrazku. Specjalnie dla niej kupujemy królicze mięso. Mięso jakie jest, takie jest - ale jest! Nie je słodyczy, ale ma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,83414338,83414338,Kulinarne_dziwactwa_PRL_u.html


Temat: Szczury od tego zdechły, my to jemy i pijemy...
jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego; E 154 (brąz FK) dodawany jest do śledzi wędzonych i niektórych konserw rybnych. Jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, brąz ... i jelit oraz wywołuje swędzącą wysypkę. E 249 (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) używane do peklowania mięs. Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin. E 220 do 228 (siarczyny) są ... octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku; E 508 (chlorek potasu), E 509 (chlorek wapnia), E 511 (chlorek magnezu) znajdują...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12248,33792342,33792342,Szczury_od_tego_zdechly_my_to_jemy_i_pijemy_.html


Temat: marynowana szynka
całe mięso równomiernie nasiąka przyprawami; - gotowanie szynki odbywać się powinno na wolnym ogniu, tak aby rosół tylko "mrugał"; - po wyjęciu z gotowania należy szynkę powiesić w lnianym woreczku w chłodnym przewiewnym miejscu, aby stężała i nabrała jędrności; - jeśli się wędzi, to należy to robić powoli, w chłodnym dymie. Marynaty przygotowano na ok. 5 kg mięsa: DO SZYNKI - WIELKANOCNA ... g soli wymieszanej z saletrą rozgrzać na patelni i gorącą mieszaninę wetrzeć mocno w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamiennym garnku i zalać marynatą ugotowaną z 1 l wody, 160g soli i korzeni. Wynieść w chłodne miejsce; codziennie przewracać mięso. Trzymać w marynacie 15-20 dni. DO SZYNKI - ZIOŁOWA 460g soli, 15g saletry, po łyżeczce suszonych ziół: tymianku, majeranku, bazylii, cząbru, ... marynacie ok. 20 dni, często obracając mięso. DO SZYNKI BARANIEJ Udziec barani, 3-4 cebule, 4-5 listków laurowych, 150g soli, 10g saletry, 20g cukru, po łyżeczce mielonej kolendry, mielonego jałowca i angielskiego ... zaserwował mi mięso (chyba karkówkę) w następującej marynacie: 3/4 pojemniczka gęstej śmietany 2-3 łyżki musztardy kremowej (łagodnej) 1 łyżka miodu dużo (prawie cała paczka - 5g) rozmarynu troszkę bazylii, czosnku (to ... w plastry. Najlepszy do tego celu jest ananas (świeży, nie z puszki). Świeże owoce posiadają pektyny, które powoduj, że mięso będzie bardziej kruche i miękkie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,19439482,19439482,marynowana_szynka.html


Temat: miedzynarodowe przepisy kulinarne
mięsa wołowego, 1 liść laurowy, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżka ziół prowansalskich (oregano, bazylia, szałwia, mięta pieprzowa, majeranek), sól, pieprz, 1 szklanka piwa Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 minut, a potem dodajemy boczek. Kawałki mięsa i liść laurowy dodajemy, gdy skwarki są już przezroczyste, i wytapiamy, aż będą lekko złociste i niezbyt twarde, a mięso usmażone. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec wlewamy piwo i znów mieszamy. Pomysł: ... ziarna jałowca. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe składniki (cebulę, ogórki, czosnek) oraz przecier pomidorowy i przyprawy (lubczyk, sól, pieprz ziołowy). Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pomysł: Seler naciowy, marchewka, marynowane ... włoskimi i zieloną pietruszką lub kolendrą i podawać z marynowaną dynią, śliwkami i gruszkami w occie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16726,11506985,11506985,miedzynarodowe_przepisy_kulinarne.html



© 2009 Bosh, co za ludzie...;).

Strona startowa Maltese Pup Mapa Głusk